Context.ro : Rețeaua ActiveNews.ro. Conspirații anti-UE alimentate cu fonduri europene

0
32
O rețea de firme și ONG-uri afiliate portalului ActiveNews.ro, care promovează conspirații și dezinformări, a derulat proiecte cu fonduri europene de peste 136 de milioane de lei. Proprietarul ActiveNews.ro a rulat programe europene în timp ce desfășura campanii anti-UE și promova ieșirea României din spațiul comunitar. Portalul este cel mai popular site identificat în investigația transfrontalieră “Rețeaua Minciunilor”, face parte dintr-un ecosistem al dezinformării creat în Europa și publică în mod constant articole care conțin mesaje anti-europene.
Lansat în 2013, site-ul ActiveNews este deținut de firma Media Root, al cărei unic acționar este Mihail-Dorian Vorel. Din 2019, Vorel administrează și este consultant la societatea Eco Rural Consulting, deținută de soția sa. Compania, specializată în consultanță pe fonduri europene, a derulat mai multe proiecte finanțate din bani de la Bruxelles, în timp ce ActiveNews a ventilat dezinformări cu privire la Uniunea Europeană și nu numai. În mod uzual, portalurile online menționează firma care e responsabilă pentru conținutul publicat. În cazul nostru, ActivNews.ro nu a publicat această informație.

În total, firma administrată de Vorel și cele identificate de Context.ro ca fiind afiliate ecosistemului ActiveNews.ro au derulat proiecte pe fonduri europene de peste 136 de milioane de lei. În unele, Eco Rural Consulting a fost principalul beneficiar al banilor, iar în altele partener.

mai mult la

/context.ro/reteaua-activenews-ro-conspiratii-anti-ue-alimentate-cu-fonduri-europene/

 

Lasă un răspuns